Nyheder fra Matematikcenter
Tilbage til feedDerfor elsker vi Pi
ER DET IKKE FORUNDERLIGT, at vi kan finde uendeligheden i noget så simpelt som forholdet mellem en cirkels omkreds og dens diameter?
Pi er et irrationelt tal, og det kan derfor ikke beskrives som en brøk (med undtagelse af naturligvis pi/1), og siden antikken har mennesket forsøgt at finde en mere eksakt værdi for pi, 3,141592535........ - og i dag er mere end 13 billioner decimaler udregnet ved hjælp af supercomputere.
Selvom det i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt med f.eks. værdien 3,14159 for at vores beregninger bliver korrekte nok, fortsætter vores søgen efter det næste decimal - og det næste - og det næste - ...
Siden vi ved, at pi er et irrationelt tal, vil alle talkombinationer optræde i decimalerne på et tidspunkt. Hvis man antager, at rækkefølgen af decimalerne af pi er tilfældig, er der 63 % sandsynlighed for at din 8-cifrede fødselsdato optræder i de første 100 millioner decimaler af pi.
Pi dukker op de mærkeligste steder - eksempelvis i forholdet mellem floders længde og fugleflugtslinjen mellem flodens start- og slutpunkt, og samtidig er pi er forbindelsen mellem geometrien og integralregningen som fx ses i løsningen af det gaussiske integral.
Pi er en af de vigtigste matematiske konstanter, der altid har og altid vil blive ved med at fascinere os.
Vi ønsker alle en glædelig pi-dag!