Menu

Menu

Nyheder fra Matematikcenter

  • Forældre får brugbare redskaber til at hjælpe deres børn med matematik

    Nyheder

    Forældre til børn med matematikudfordringer udtrykker, at de opnår ny viden og indsigt i, hvordan de kan hjælpe deres børn med matematik efter deltagelse i Forældrematematik.

    En ny evalueringsrapport, gennemført af konsulentfirmaet Realize Aps, evaluerer Matematikcenters indsats, Forældrematematik. Evalueringen dykker ned i forældrenes besvarelser, og resultaterne peger på, at forældrene går opløftet hjem og med en ny forståelse af, hvordan de kan indgå i en samtale med deres børn om matematiklektierne.

    Forældrematematik er et oplæg til forældre, der har børn med udfordringer i matematik i grundskolen. Oplægget fokuserer på sproget i matematikundervisningen, og hvad sproget betyder for tilegnelsen af matematiske kompetencer. Denne tilgang bygger på en indsigt om, at der ofte sker en ændring i børns relation til matematik omkring 4. klasse – blandt andet fordi, der kommer mere tekst i matematikbøgerne.

    Mange forældre oplever, at Forældrematematik gør dem bedre i stand til at hjælpe deres børn

    93% af forældrene oplever i høj grad eller i nogen grad, at Forældrematematik gør dem bedre i stand til at hjælpe deres børn med konkrete matematikopgaver. Ligeledes oplever 93% af forældrene, at Forældrematematik giver dem brugbare og konkrete redskaber, der kan hjælpe dem med at tale om matematik med deres barn.

    95% af forældrene kan se mening i at bruge de redskaber og den viden, som forældrene fik gennem oplægget, i en hverdagskontekst.

    Hele 98% oplever, at Forældrematematiks oplæg er relevant for dem som forældre.

    Forældrene overraskes over sprogets betydning i matematik

    Forældrene fortæller, at sprogets betydning i matematik ikke var noget, de var opmærksomme på før, de deltog i Forældrematematik:

    ”Det er en aha-oplevelse, at det kan handle om forståelsen i sproget”, forklarer en forælder.

    En anden forældre udtrykker: ”Det er en øjenåbner, at der er så stor forskel fra regning til matematik i dag med så meget tekst i opgaverne”

    ”Jeg var meget imponeret. Jeg kom ind sådan lidt intetsigende til det og gik derfra helt opløftet. Jeg kom derfra med en aha-oplevelse”. Forældrene beskriver på en gang sprogets betydning i matematik som overraskende og samtidig opløftende, da det giver en mulighed for at gøre en forskel for børnene, fx ved at hjælpe dem med at forstå teksten:

    ”Da jeg tilmeldte mig, tænkte jeg ... sproget i matematik. Det er noget med at få pudset det af; Hvordan hjælper vi vores børn? Gamle regneregler, der måske har fået et nyt sprog […] Jeg fik dét med, at jeg er kompetent nok i forvejen ved bare at være mig og være mor. Der blev rundet af med, at du kan bare være der i nærheden. Læse teksten i regnestykket. Fx hvad er en ’palle’ og en ’nødhjælpsorganisation’. Det handler om sprogforståelse. Jeg er voksen og kender verden. Det var befriende og lettende. Jeg blev glad i låget undervejs”

    Forældrene udtrykker at anvendelse af eksempler fra deres egne børns bøger fungerer godt

    Forældrematematiks oplæg tager afsæt i matematiske eksempler fra de deltagende forældres egne børns matematikbøger. Dette greb har stor værdi for forældrene med hensyn til at kunne anvende den ny viden i sammenhæng med eget barns undervisning.

    ”Det fungerede godt at arbejde i bøgernes bøger. Så får man indblik i, hvad de arbejder med. Det var en blanding af at få kendskab til undervisningen og så matematikdelen. Jeg ved godt, hvad min egen datter har svært ved. Hvis jeg ikke kender det, der sker i bogen og systemet, er jeg koblet af”, sagde en forælder.

    Vi ser, at forældrene oplever det som et godt greb at tage udgangspunkt i deres egne børns bøger, og at det har en positiv effekt for forældrenes forståelse af, hvad der sker i børnenes matematikundervisning. Ud over dette medfører anvendelsen af eksempler fra egnes børns bøger også, at forældre bliver opmærksomme på den sproglige del af matematikundervisningen.

    ”Eksempler fra bøgerne. De var gode. De fejl, der blev præsenteret, var gode. Jeg husker, at man kunne misforstå ’udklædning’ og ’udklækning’. Det var godt. Det er vigtigt, at du kan læse og forstå det danske og kender til sproget”, forklarer en anden forælder.

    Ved at anvende konkrete eksempler fra deltagernes egne børns bøger, bygges en bro mellem forældrenes forståelse af og deres børns matematikundervisning, hvilket giver forældrene forudsætninger for at hjælpe deres børn.

    Baggrund og formål

    Baggrunden for Forældrematematik hviler på undersøgelser, der viser, at der er mange forældre der rigtig gerne vil hjælpe deres børn med matematik, men er usikre på, hvordan de bedst kan hjælpe. Usikkerheden skyldes til dels, at mange af forældrene selv har haft dårlige oplevelser med matematik i deres egen skolegang eller har nogle gamle opfattelser af, hvad matematik er.

    Med afsæt i den uheldige ændring i børns forhold til matematik i løbet af grundskolen samt inddragelse af den oplagte målgruppe, nemlig forældrene, var formålet med Forældrematematik at være en forebyggende indsats og gøre en betydelig forskel for de elever, som senere kan risikere at få et dårligt forhold til matematik.

    På denne baggrund er vi hos Matematikcenter tilfredse med, at den viden og de redskaber, som forældrene udtrykker, de opnår gennem deltagelse i Forældrematematik, flugter med indsatsens formål.

    Ny indsigt mindsker frustration og giver grund til at sænke skuldrene

    Ser vi på tværs af alle besvarelserne, som evalueringen hviler på, udtrykker forældrene, at de har fået en indsigt i og forståelse for, at man som forælder har flere muligheder for at hjælpe sit barn, uden nødvendigvis selv at besidde stærke matematiske kompetencer. Forældrene peger på tre, ifølge dem, simple, konkrete redskaber, der er til at gå til derhjemme:

    • Ruste deres børn sprogligt gennem samtale, højtlæsning, brug af sproget i forskellige sammenhænge, som er en af grundidéerne i Lektiepiloter.
    • Hjælpe med at læse og forstå den tekst, der ofte er i matematikopgaver fra 4. klasse og frem, og i læsningen dechifrere teksten, så selve matematikopgaver bliver mere forståelig for barnet.
    • Lade barnet gå tilbage i klasserummet med opgaver, som giver for stor frustration i relationen mellem barn og forældre, og hvor der er brug for matematikfaglige kompetencer, som findes hos matematiklærer.

    En forælder uddyber, hvordan indsigterne medvirker til, at man som forældre kan hjælpe på andre måder end med løsning af matematikken:

    ”Der blev snakket ind i nogle af de problematikker, vi sidder med til hverdag. Det er lang tid siden, jeg har siddet med den matematik, og det er svært ikke at blive frustreret. Så er det fint at blive sat ind i det her. Vi kan godt tage skuldrene lidt ned [som forældre]. Det afvæbnede hele situation. Som forældre kan man tage det mere roligt. Man behøver ikke blive stresset. Man skal have store ører og lytte efter, hvad ens børn siger og få dem til selv at løse det. Man skal anspore til nysgerrigheden ved at gå ind og snakke opgaverne igennem med dem. Formuleringen af opgaverne kan være på en måde, som gør, at de ikke forstår, hvad det handler om. Og så er det svært at danne billeder af, hvad man skal løse. Matematik er abstrakt nok i forvejen”

    Forældrematematik i et større perspektiv

    For Matematikcenter vil det videre arbejde med Forældrematematik blandt andet fokusere på at skabe interesse for sproget i matematik for en så bred gruppe af forældre som muligt, for at sikre, at viden, indsigter, konkrete redskaber og måder, hvorpå man som forældre kan støtte sine børn i matematik på ikke forbeholdes nogle forældre, fx dem der i forvejen har overskud og ressourcer til at søge hjælp.

    Matematikcenter tilbyder Forældrematematik i Tårnby og tre nye kommuner i løbet af 2025 og 2026 med støtte fra Egmont Fonden. Indsatsen er udviklet i årene 2021 til 2024 under navnet ”Lektiepiloter”, og blev støttet af Novo Nordisk Fonden. I overgangen fra at indsatsen er gået fra at være et udviklingsprojekt til et udbredelsesprojekt, har det ændret navn fra Lektiepiloter til Forældrematematik, og derfor kan man læse meget mere om indsatsen her.

    Vi har lavet en video med en mor og hendes datter, der fortæller om deres oplevelser med Forældrematematik. Se den her.

     

  • Matematikcenter styrker unges matematikkompetencer i 2024

    Nyheder

    Matematikcenter har i 2024 fortsat sin vigtige indsats for at gøre matematik tilgængeligt for børn, unge og forældre over hele landet. Med en kombination af fysiske lektiecaféer, digitale læringstilbud og innovative projekter har organisationen nået tusindvis af elever og skabt mærkbare resultater.

    Nedenfor kan du dykke ned i Matematikcenters årsberetning 2024.

    3.025 elever har fået støtte i matematik i lokale lektiecaféer

    Matematikcenters 18 lokale lektiecaféer har i løbet af året haft 3.025 besøgende elever. Evalueringer viser, at 72 % af eleverne oplever, at Matematikcenter har hjulpet dem med at forstå matematik bedre. Den personlige og engagerede tilgang fra organisationens 90 frivillige er afgørende for dette resultat.

    "Jeg har nemmere ved at følge med i undervisningen, og jeg får mulighed for at gennemgå emner, jeg ikke helt forstod i skolen." fortæller en af eleverne fra lektiecaféerne.

    Digitale løsninger når bredt ud

    Webmatlive.dk, Matematikcenters online lektiecafé, har afholdt 938 individuelle lektiehjælpssessioner i år. Hver session varer nu i gennemsnit over 33 minutter, hvilket sikrer dybere læring. Samtidig har læringsplatformen Webmatematik.dk haft over 4,2 millioner visninger i 2024, hvilket understreger behovet for digitale læringsressourcer.

    "Jeg har lige benyttet Webmatlive for første gang og er enormt begejstret over, at denne ressource findes. Det er en livredning for os, der læser HF Online." Citat fra elev på Webmatematik.dk

    Innovation og projekter med stor effekt

    I 2024 afsluttede Matematikcenter to store projekter: Matematikmakker og Lektiepiloter, der begge har givet værdifulde indsigter i, hvordan elever bedst støttes i matematik. Samtidig er nye projekter som Kreativ Matematik og Udbredelse af Matematikcenter blevet igangsat for at nå endnu flere elever med nye og inspirerende læringsmetoder.

    En matematiklærer fortæller: "Jeg ser en tydelig forskel i mine elevers motivation og forståelse for matematik efter at have deltaget i Matematikcenters projekter."

    Eksamensforberedelse giver selvtillid

    "Tak til de frivillige, det hjalp virkelig." fortæller en deltager til eksamensforberedelsen i 2024. Matematikcenters eksamensforberedende tilbud har hjulpet 235 elever med at blive klar til deres prøver. 94 % af deltagerne føler sig bedre forberedte efter at have deltaget i eksamenshjælpen, og 90 % fremhæver de frivilliges støtte som afgørende.

    Læs Matematikcenters årsberetning for 2024 her.

    Fremtiden: Flere elever, flere muligheder

    Matematikcenter fortsætter sin vækstrejse og vil i de kommende år udvide sine tilbud, både fysisk og digitalt. Med ambitionen om at åbne nye lektiecaféer og øge kapaciteten på Webmatlive.dk er målet at sikre, at endnu flere elever får den hjælp, de har brug for.

    De kommende år byder også på udbredelse af Forældrematematik, hvor flere forældre med børn i indskoling og på mellemtrinnet får redskaberne til at støtte deres børn i matematik.

    Matematikcenter takker alle samarbejdspartnere, fonde og frivillige, der gør arbejdet muligt. Ønsker du at støtte eller samarbejde med os kan du kontakte bolette@matematikcenter.dk

  • En stigende andel af de danske elever klarer sig dårligt i matematik

    Blogindlæg

    En stigende andel af de danske elever klarer sig så dårligt i matematik, at de kan få svært ved at tage en videregående uddannelse og klare sig i samfundslivet.

    TrygFondens Børneforskningscenter har netop udgivet et nyt policy brief, om hvad man kan gøre for at løfte lavtpræsterende elever.

    I briefet fremgår det bl.a., at der er mange årsager til, at elever præsterer lavt i matematik og i 2023 steg andelen af elever der ikke kunne opnå karakteren 02 i matematik. Derfor er der et stort potentiale i intensive tutorordninger og andre undervisningsformater, som kan tilpasses den enkelte elevs behov.

    Hvis der, med de lavtpræsterende elever, fokuseres på talbaserede regnestrategier og talforståelse, fremfor standardalgoritmer er der indikationer på, at det styrker elevernes matematiske kompetencer. Netop derfor er Matematikcenter’s tilbud mere relevante end nogensinde.

    Matematikcenters tilbud om gratis lektiehjælp i matematik, både fysisk og online kan tilpasses den enkelte elevs behov samtidig med at vores frivillige skaber trygge læringsmiljøer, hvor elever kan stille spørgsmål og få den nødvendige hjælp til at forstå matematikken.

    Vores erfaring viser, at netop individuel og tilpasset støtte kan være nøglen til at gøre matematikken mere håndgribelig og overskuelig for elever, der ellers har mistet motivationen. Matematikcenters seneste virkningsevaluering viser, at det har gjort en mærkbar forskel for målgruppen når de har benyttet sig af vores tilbud. 72 % svarer, at Matematikcenter er med til at gøre matematik mere forståeligt.

    I Matematikcenter arbejder vi løbende på at udvikle og forbedre vores tilbud, så det skaber størst mulig værdi for flest muligt elever. Vi tror på, at ingen skal give afkald på sine drømme, fordi de ikke er gode nok til matematik.

    Læs hele TrygFondens Børneforskningscenters brief her

  • Matematikcenter deltager i år på KL´s Børn og unge Topmøde

    Blogindlæg

    KL´s Børn og Unge Topmøde.

    KL´s Børn og Uge Topmøde er en årlig konference der samler kommunalpolitikere, embedsmænd, fagfolk og eksperter inde for børne- og ungeområdet. Formålet med topmødet er at drøfte de mest pressende udfordringer og muligheder for at skabe de bedste rammer for børn og unge i Danmark.

    Topmødet i 2025 har hovedemnet ”Flere veje til stærke fællesskaber for børn og unge” og fokuserer særligt på vigtige temaer som tidlig indsats, inklusion i skolen, trivsel og mental sundhed blandt børn og unge. Gennem en række faglige oplæg, paneldebatter og workshops får deltagerne mulighed for at dele erfaringer, diskutere løsninger og inspirere hinanden til at styrke kommunernes indsats på området.

    Derudover giver topmødet en platform for netværk og samarbejde mellem kommuner, organisationer og eksperter så ny viden og best practices kan blive omsat til konkrete handlinger i det daglige arbejde. Ved at samle beslutningstagere og praktikere bidrager KL´s Børn og Unge Topmøde til at sætte retningen for fremtidens børn- og ungepolitik i Danmark.

    Matematikcenter til KL´s Børn og Unge Topmøde

    På KL´s Børn og Unge Topmøde hvor der er fokus på at skabe stærke fællesskaber og inkluderende læringsmiljøer, kan Matematikcenter bidrage med mange års erfaring og indsigter. Arbejdet med at tilbyde gratis støtte i matematik fremmet faglig inklusion ved at støtte elever, der har brug for ekstra hjælp i matematik. Dette understøtter elevernes faglige udvikling og bidrager til deres trivsel og selvtillid i skolen.

    Derudover kan Matematikcenter bidrage og dele erfaringer om, hvordan man engagerer frivillige og skaber samarbejde mellem skoler, elever og organisationer. Erfaringerne og vidensdelingen kan inspirere kommuner til at etablere lignende initiativer, der styrker det faglige fællesskab og sikrer, at flere elever får muligheden for at deltage aktivt i undervisningen.

    Matematikcenter er til stede for at kunne bidrage til debatten om, hvordan de bedste inkluderende læringsmiljøer skabes samt hvordan alle elever får de bedste forudsætninger for at trives og lære.

    Foto af Simon Klein-Knudsen​

  • Bedre rustet til at hjælpe med matematik!

    Blogindlæg

    93% af de forældre, der deltager i Forældrematematik oplever, at de bliver bedre rustet til at hjælpe deres børn i matematik!

    Forældre kan spille en afgørende rolle i børns læring af matematik, hvis man blot giver dem få og simple værktøjer. Det viser projektet ”Lektiepiloter”, som Matematikcenter nu med støtte fra Egmont Fonden skal udbrede til flere forældre og kommuner under navnet ”Forældrematematik”.

    ”Eksperter peger på, at der ligger et stort potentiale i at skole og forældre samarbejder om at hjælpe børn i matematikvanskeligheder. Det samme peger et ungepanel på i Egmont Rapporten 2023. Derfor er vi rigtig glade for at støtte Matematikcenters Forældrematematik, som er en hjælpende hånd til forældre, så de kan være en endnu bedre støtte for deres børn.” – Heidi Sørensen, direktør i Egmonts Fondssekretariat

    Støtte til børn, redskaber til forældre og oplysning til lærere

    En ud af syv børn i danske skoler kæmper så meget med matematik, at det påvirker deres fremtidsmuligheder. Det viser Egmont Rapporten 2023. Men noget der kan afhjælpe matematikvanskeligheder, har Forældrematematik sat fokus på. Det er bl.a.:

    • Den rette støtte til børnene: Matematikcenter tilbyder lektiehjælp i matematik til børn og unge i hele landet.
    • Forståelse fra forældrene: Forældrematematik giver forældrene et indblik i skolematematikken og nogle af de udfordringer deres barn oplever.
    • Samarbejde mellem lærere og forældre: Forældrematematik sørger for at lærer og forældre taler det samme matematiksprog.
    • Den optimale lektiesituation: Forældrematematik klæder forældrene på til denne opgave.

    En forebyggende indsats med fokus på sprog og matematik

    Undersøgelser peger på, at der ofte sker en ærgerlig ændring i børns relation til matematik omkring 4. klasse. Samtidig ser vi, at mange forældre rigtig gerne vil hjælpe deres børn, men er usikre på hvordan. Det skyldes blandt andet, at mange af dem selv har haft dårlige oplevelser med matematik i skolen eller hænger fast i gamle opfattelser af hvad matematik er.

    Forældrematematik tager fat i netop denne udfordring med en forebyggende indsats, der aktiverer forældrene som en vigtig ressource. Ved at skabe en positiv og støttende tilgang til matematik kan indsatsen gøre en forskel for børn, der ellers risikerer at udvikle et dårligt forhold til faget.

    Gennem oplæg om sproget i matematik, en materialesamling på Webmatematik.dk og tætte samarbejder med lærere og grundskoler giver Matematikcenter forældrene de værktøjer, de har brug for til at hjælpe deres børn med matematik – så børnene kan udvikle en tryg relation til faget.

    Forældrematematik gør en positiv forskel for børn og forældre

    Da vi med projektet ”Lektiepiloter” afprøvede metoden, svarede 93% af forældrene, at de efterfølgende føler sig bedre rustet til at hjælpe deres barn med matematik. Her er nogle flere resultater fra projektet:

    • 69% af forældrene oplever, at oplæggene er meget relevante for dem. Inkluderer vi dem, der finder det relevant i nogen grad, stiger tallet til 98%.
    • 44% af forældrene føler sig i høj grad bedre klædt på til at hjælpe deres barn med matematik efter oplæggene. Tallet stiger til 95%, når vi inkluderer dem, der svarer "i nogen grad".
    • 45% oplever at have fået brugbare og konkrete værktøjer til at tale om matematik i hverdagen. Sammenlagt med "i nogen grad" er det hele 93%.
    • 65% kan i høj grad se mening i at bruge redskaberne i en hverdagskontekst. Inkluderer vi "i nogen grad", gælder det for 95%.
    • 51% føler sig bedre rustet til at hjælpe med konkrete matematikopgaver. Med "i nogen grad" inkluderet, er det 93%.

    Forældrematematik (tidligere kaldet ”Lektiepiloter”) er i 2021-2024 udviklet med støtte fra Novo Nordisk Fonden og i et samarbejde med Tårnby Kommune og Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning.

    I 2024-2027 skal Matematikcenter med støtte fra Egmont Fonden udbrede Forældrematematik, så flere forældre får glæde af indsatsen. Ambitionen er, at i alt 4.000 forældre nås gennem projektet, at der indgås samarbejde med 20-30 folkeskoler i 4 forskellige kommuner, at øge visninger af materialesamlingen på Webmatematik.dk og at mindst 30 frivillige oplægsholdere opkvalificeres. Se mere på www.matematikcenter.dk.