Menu

Menu

Lektiepiloter

Lektiepiloter projektet havde til formål at give forældre til børn i grundskolen viden, selvtillid og konkrete værktøjer til at kunne støtte deres børn i matematik.

Projektet løb fra oktober 2021 til oktober 2024. Gennem oplæg om sproget i matematik har lektiepiloterne klædt forældre til børn i grundskolen på, til at hjælpe deres børn med matematik.

I 2024-2027 skal Matematikcenter med støtte fra Egmont Fonden udbrede Lektiepiloter under det nye navn Forældrematematik, så flere forældre får glæde af indsatsen. Ambitionen er, at i alt 4.000 forældre nås gennem projektet og at at der indgås samarbejde med 20-30 folkeskoler i 4 forskellige kommuner. Læs mere on nyheden her

Undersøgelser peger på, at der ofte sker en ærgerlig ændring i børns relation til matematik omkring 4. klasse. Samtidig ser vi, at mange forældre rigtig gerne vil hjælpe deres børn, men er usikre på hvordan. Det skyldes blandt andet, at mange af dem selv har haft dårlige oplevelser med matematik i skolen eller hænger fast i gamle opfattelser af hvad matematik er.

Med afsæt i den uheldige ændring i børns relation til matematik i løbet af grundskolen samt inddragelse af den oplagte målgruppe, nemlig forældrene, havde projekt Lektiepiloter til formål at være en forebyggende indsats og gøre en betydelig forskel for de elever, som senere kan risikere at få et dårligt forhold til matematik.

I samarbejde med folkeskoler i Tårnby Kommune har Matematikcenter udviklet og testet oplæg i både indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen. Oplæggene havde fokus på sprogets betydning for tilegnelsen af matematiske kompetencer. Oplæggene indeholdt små praktiske opgaver og konkrete værktøjer, der viste forældrene, hvordan de kan indgå i en udviklende og naturlig dialog med sit barn med fokus på matematik. Målet var, at børnenes motivation og interesse for matematik vækkedes gennem en nysgerrig og undersøgende tilgang. Samtidig med dette, skulle forældrene blive mere bevidste om, hvordan deres sprog om matematik også påvirker børnenes interesse.

Hvad siger de om indsatsen i Tårnby Kommune? 

Hvem er vi støttet af?

Indsatsen har været et samarbejde mellem Matematikcenter, konsulentfirmaet Realize ApS, Tårnby Kommune og deres matematikvejledere og lærere på skolerne, samt Nationalt Center for Udvikling af Matematikundervisning (NCUM). Derudover har Realize ApS været ekstern evaluator og løbende foretaget effektmålinger. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.

 

På webmatematik.dk kan du finde artikler og temasider, der blandt andet giver dig vigtige oplysninger om, hvad matematikundervisning er i dag. Du kan blandt andet læse om, hvordan sproget i matematik kan være en udfordring for mange børn, og du får konkrete råd og vejledning til at tale med dit barn om matematik. Du kan også få idéer til, hvad I kan lave derhjemme, som handler om matematik.