Menu

Menu

Pressede elever får hjælp uden karakterræs

Nyheder

Pressemeddelelse

Kontakt:

Frivilligkoordinator i Matematikcenter: Bolette Møller Jensen, 6012 9835
Koordinator for Eksamenscaféer i hele landet: Ida Marie Jacobsen, tlf.: 6012 9835

Pressede elever får hjælp uden karakterræs

Størstedelen af gymnasieeleverne føler sig pressede under deres uddannelse. Snart begynder eksamensperioden og med den, jagten på de gode karakterer, der skal sikre det høje gennemsnit og adgangen til drømmestudiet. Gratis matematikhjælp fra frivillige skal tage presset af de i forvejen pressede elever.

21.412 kom ikke ind på drømmeuddannelsen

Et højt karaktergennemsnit kan være afgørende for, hvorvidt eleverne opnår en plads på deres ønskestudie. Blandt de 64.397, der søgte uddannelse gennem kvote 1 i 2014, var der 21.412, der ikke kom ind på et af deres ønskestudier. Det svarer til at hver tredje ansøger fik afslag. Fra 2012-2014 er antallet af uddannelser, hvor eleverne skal have et gennemsnit over 9 for at komme ind, steget fra 48 til 65. Af STX-studenterne fra 2014 havde lidt under 30 % et karaktergennemsnit over 9,0 inkl. bonus.

Eleverne jagter de gode karakterer og det høje gennemsnit for at have så mange valgmuligheder som muligt, mener Veronika Schultz, den nyvalgte forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

»Man er nødt til at klare det godt, for ellers så lukker man nogle døre for sig selv, netop fordi der er et så højt snit for at komme ind på de videregående uddannelser. Så det er derfor, der er et øget pres lige for tiden,« siger Veronika Schultz.

Ensidigt fokus på karakterer

I en undersøgelse lavet af DGS i juni 2014 svarer 91,4 % af eleverne, at de dagligt, ofte eller nogle gange føler sig pressede. Kun 8,6 % er aldrig eller sjældent pressede. 52,1 % af eleverne anser mange afleveringer og lektier som grund til det.

For eleverne er der er dagligt pres for at klare sig godt og få gode karakterer. Et pres der blot intensiveres op til eksamenerne. Det ser de i DGS flere årsager til.

»Der er rigtig meget omkring, at vi skal være hurtigere til at komme igennem og vi skal være bedre til at vælge den rigtige uddannelse fra start af«, siger Veronika Schultz.

»Noget af det vi især arbejder med er at fjerne det ensidige fokus på karakterer og prøve at se, om vi kan ændre på eksamensformerne, så det ikke kun handler om facit og om at præstere på meget kort tid.«

Hjælp af frivillige der ikke bedømmer

Hos Matematikcenter oplever de også, at eleverne er pressede og fokuserer meget på karakterer. Særligt fordi matematik er et fag, eleverne skal bestå og ofte have en høj karakter i for at komme ind på en videregående uddannelse.

»Jeg synes, det er skræmmende, at 91,4 % af eleverne er pressede i hverdagen. Men vi hører desværre også fra eleverne i lektiecaféerne, at jagten på gode karakterer presser dem,« siger Bolette Møller Jensen fra Matematikcenter. »Eleverne vælger et højt niveau i matematik, som de skal bruge for at komme ind på videre uddannelsesforløb. Men mange har svært ved matematikken på det niveau og ender med at dumpe eller få en karakter, der trækker deres snit ned.«

Matematikcenter har ugentlige lektiecaféer, hvor frivillige hjælper elever med matematik. I eksamensperioden arrangerer de større Eksamenscaféer i landets fire største byer. De vil gerne hjælpe eleverne, så de til eksamen kan opnå den karakter, de ønsker.

»Fordi det er frivillige, der hjælper i lektiecaféerne og til Eksamenscaféerne, så behøver eleverne ikke tænke på at præstere. De kan fokusere på blive klogere på matematikken i stedet«, siger Bolette Møller Jensen. »De kan få en pause fra karakterræset og stille de spørgsmål, de ellers ville være bange for at blive bedømt ud fra.«


Eksamenscaféerne afholdes

  • København: 19. maj 2015 kl. 17-20 på Niels Brock, Kultorvet 2
  • Aalborg: 19.maj 2015 kl. 16-20 på Hovedbiblioteket, Rendsburggade 2
  • Aarhus: 20.maj 2015 kl. 16.30-19 på VUC Aarhus, Bülowsgade 68
  • Odense: 20.maj 2015 kl. 17-20 på VUC Fyn, Kottesgade 6-8

Adgangskrav på de 10 mest populære uddannelser i 2014

  • Medicin Københavns Universitet 11,2
  • Sygeplejerske Metropol 7,0
  • Jura Københavns Universitet 9,0
  • Erhvervsøkonomi CBS 8,5
  • Medicin Syddansk Universitet 10,7
  • Psykologi Københavns Universitet 11,4
  • Fysioterapeut Metropol 9,1
  • Designer Designskolen Optagelsesprøve
  • Journalist Danmarks Medie-og Journalisthøjskole Optagelsesprøve
  • Jura Aarhus Universitet 8,2