Nyheder fra Matematikcenter
-
Decemberhilsen fra Matematikcenter
NyhederSå er decembermåneds nyhedsbrev fra Matematikcenter i æteren med ønsket om en god jul til alle - og meget mere.
-
Ny fast medarbejder på Matematikcenter
NyhederDen 20. september bød vi Karin Charlotte Rahbek velkommen på sekretariatet som ny koordinator for lektiecaféerne i København, Roskilde og Odense.
Da vi fremover ønsker at koordinere lektiecaféerne på landsplan centralt fra sekretariatet i København, er Karin blevet fastansat fra 1. januar 2019. Hun vil fremover stå for koordineringen af vores lektiecaféer i hele landet i samarbejde med frivillige koordinatorer i de enkelte byer.
-
Til kamp mod matematikskrækken
BlogindlægMatematikcenter skal fremover være med til at sætte større fokus på den tiltagende matematikskræk, mener sekretariatsleder Kathrine Predstrup:
Matematikskræk – angsten for at fejle eller virke dum når det gælder matematik – er ved at blive en væsentlig problematik blandt landets skoleelever. Hos Matematikcenter møder vi problematikken dagligt: Igennem vores frivillige matematikhjælpere der hver uge møder de unge i vores lektiecaféer. I samtale med forældre der søger hjælp til deres børn. Og i mødet med samarbejdspartnere der mærker, at det bliver sværere at rekruttere unge med tilstrækkelige matematikkundskaber.
Som en af de eneste landsdækkende udbydere af gratis, kvalificeret lektiehjælp i matematik forsøger Matematikcenter at gøre noget ved den tiltagende matematikskræk. Siden efterårets studie- og skolestart har vi derfor med glæde bemærket et øget fokus på problematikken fra erhvervsliv, uddannelsessektor og andre iværksættere med fokus på matematikken. Det er en udvikling, vi hilser varmt velkommen.
Hvad skal vi egentlig bruge matematikken til?
”Jeg skal ikke i gymnasiet, så jeg skal ikke bruge matematikken til noget,” sagde en ung pige i foråret til mig ved Matematikcenters eksamenscafé for folkeskolens afgangsklasser. Da vi talte om, hvad hun så skulle, og jeg måtte forklare, at matematikken også spiller en stor rolle i hendes fremtidsdrøm, svarede hun blegt, ”så må jeg nok hellere prøve igen ... det er bare så svært”.Den samtale gjorde indtryk, for vores hverdag er fuld af matematik, og det kan være svært at klare sig uden en grundlæggende matematisk kunnen. Desværre er matematikken for rigtig mange unge et nødvendigt onde, der skal overstås. Det dur bare ikke i længden. Vi har brug for matematikken fra forsker- til sosu-niveau. Derfor er det godt at mærke, at vi ikke er alene om at tage den voksende matematikskræk alvorligt.
Vi kan ikke lade stå til, og vi må ikke overse konsekvenserne af, at mange enten er dårlige til matematik eller har et dårligt, ja ligefrem traumatiseret forhold til faget. Det har vi som samfund ikke råd til, og konsekvenserne for den enkelte er til at tage og føle på. Der er en direkte sammenhæng mellem matematikniveau, valg af uddannelse og fremtidig indtjening, ligesom der er en direkte sammenhæng mellem dårlige karakterer i matematik og dem, der ender i RKI som dårlige betalere.
Alligevel virker det, som om der ikke er den store opmærksomhed på problematikken fra dem, der bedst kan gøre noget ved det: Regeringens strategi for det naturvidenskabelige område fra marts i år inddrager ikke matematikken til trods for, at matematik er naturvidenskabens nok vigtigste ”støttefag”. Ligesom det er økonomifagenes, ingeniørfagenes og de fleste erhvervsuddannelsers.
Hvad kan vi gøre ved det?
I JP i september kunne man læse Rambølls administrerende direktør Ib Enevoldsens opfordring til landets forældre om at hjælpe med at gøre matematik til en sjov og spændende del af hverdagen. Heri er jeg fuldstændig enig: Der er mange ting, forældre kan tage fat i. Også dem der ikke føler sig stærke i matematik.Hjemme hos mig brugte vi sommeren på at få vores ældste dreng til at se tallene som sjove legeredskaber i spil som Matador og bilkort, hvor hestekræfter skulle sammenlignes. Matematikken er også med, når opskriften til klassekagen skal fordobles, eller fredagsslikket fordeles lige mellem familiens medlemmer. Det er matematik i hverdagen. Håndgribeligt og nærværende.
Netop ”håndgribeligt” og ”nærværende” er centrale begreber for os i Matematikcenter. Vi vil tilbyde gratis lektiehjælp til alle, der har brug for det, og med en blanding af gedigen pædagogik, formidlingsevne og respekt for den enkelte ændre holdningen til matematik. Vores succeskriterie er ikke et 12-tal til alle, men at alle får et afslappet forhold til faget, så de kan gøre deres bedste. Hos os er intet spørgsmål for dumt, og alle spørgsmål kan stilles så mange gange, det er nødvendigt.
Og så er det vigtigt for os at slå fast, at matematik ikke kun er lange, kringlede formler og ubekendte x’er og y’er, men en del af hverdagen, der giver styr på det daglige, og afdækker sider, vi ellers går glip af. Under mottoet ”Der er matematik i alt” regner vi på verden på en sjov og håndgribelig måde, som når vi afslører, at mængden af julemedister, der fortæres i Tivoli i juletiden svarer til 462 meter – og så viser matematikken bag regnestykket. Dét er vores redskaber til at bekæmpe matematikskrækken.
Et netværk i matematikkens tjeneste
Der er altså en masse, vi kan gøre – i vores hjem, i vores støtte til lærerne, der gør deres indenfor begrænsede tidsressourcer og i vores arbejde, hvad enten vi arbejder på NGO-, iværksætter-, forsknings- eller top-chef-niveau.Mit forslag er, at vi tager fat i problematikken sammen, for at nå så mange ører på så højt niveau, som muligt, så vi også begynder at gøre noget ved problematikken udenfor klasseværelserne og den daglige lektielæsning derhjemme.
-
En sekretariatsleder takker af
NyhederKathrine Predstrup takker af som sekretariatsleder for Matematikcenter efter seks år på posten med denne hilsen:
Da jeg den 3. maj 2013 havde første arbejdsdag overtog jeg en slidt gammel PCér og et skrivebord i et kønsløst kontorlokale. Der er heldigvis sket meget siden dengang. Organisationen er vokset. Den er blevet et kendt navn i hvert fald blandt landets gymnasieelever, som flittigt benytter sig af Matematikcenters mange tilbud. I dette, mit sidste nyhedsbrev, vil jeg fremhæve et par af de begivenheder, der for mig har været blandt de mest betydningsfulde gennem årene:
I februar 2014, efter ni måneders ansættelse, kunne jeg ansætte min første kollega! Det var stort. Pludselig havde jeg en at dele opgaverne med. En at spise frokost med og en at dele verdens mindste og hyggeligste kontor i Larsbjørnsstræde. Og samtidig var der skabt en økonomisk bæredygtighed i organisationen.
I foråret 2015 indgik Matematikcenter og Mattecentrum en treårig kontrakt med NCC. Sammen skulle vi sætte fokus på unges valg af uddannelse, og den manglende arbejdskraft som NCC allerede så dengang. Samarbejdet fortsætter stadig på fjerde år. Det har udviklet sig. Sammen med NCC har vi skabt materiale til Webmatematik.dk, været på byggepladsbesøg, rekrutteret frivillige, deltaget i debat på Folkemødet og meget mere. Yderligere har Matematikcenter nu også ansvaret for den norske forening Mattesenter som også er inkluderet i samarbejdet.
I 2016 ramte vi en milepæl på Webmatematik.dk, vi rundede nemlig 4 millioner besøg! Det var en dag jeg personligt havde set frem til. Da jeg kom til i 2013 var der kun 351.000 besøg. Allerede den gang valgte jeg, på trods af manges advarsler, at sætte fokus på online læring.
Om vi runder de 5 millioner i 2018 må tiden vise. Chancen er der, for vi er godt nok tæt på…. 3. oktober 2017 kunne vi endelig åbne vores online lektiehjælp: Webmatlive.dk. Nu kunne vi for alvor kalde os landsdækkende! Det var en festdag, som vi havde ventet på længe. Efter måneders hårdt arbejde blev projektet lanceret, og det kører for fuld udblæsning.
Nu er der en uges tid tilbage inden jeg pakker mine ting og rejser videre. Matematikcenter har været en fantastisk og udviklende rejse, hvor jeg har udviklet både min faglighed og mine menneskelige kompetencer.
Tak for nu & tak for alt!
Med venlig hilsen
Kathrine PredstrupKathrine Predstrup lod det sidste ord ved Matematikcenters debat på Folkemødet 2018 være favorit-mottoet "Der er matematik i alt". Det lader vi også stå her.
-
Matematikcenter søger Sekretariatsleder med fundraising-erfaring
Ledige stillingerEr du god til fundraising, samarbejde og forretningsudvikling, og kan du lide at tilrettelægge dit eget arbejde i en hverdag, hvor to dage sjældent er ens? Så er du måske vores nye Sekretariatsleder.
Vi søger en ny leder til vores kontor i København, som ud over Sekretariatslederen består af to fuldtidsansatte og to studenter. Du rapporterer til organisationens bestyrelse. Du har helst erfaring fra entreprenørprojekter, har et stort drive og engagement og trives i arbejdet med fundraising, personaleledelse, mange eksterne samarbejdspartnere, udvikling af nye projekter samt drift og økonomi.
Om jobbet
Dine primære arbejdsopgaver bliver:- Fundraising. Søge større fonde, puljer, sponsorater
- Opbygning af virksomhedssamarbejder
- Opstart og udvikling af nye projekter i samarbejde med student
- Profilering af organisationen
- Servicering af bestyrelsen
- Drive og udvikle organisationen, herunder økonomisk ansvarlig
- Medarbejderansvarlig/projektsparring og coaching for to fuldtidsansatte og 2 studentermedhjælpere
Vi forventer derfor:
- Erfaring med fundraising, både ansøgning og afrapportering
- Erfaring med økonomi og budgettering
- Ledelseserfaring en fordel
- Erfaring fra entreprenørprojekter
- Du er løsningsorienteret, venlig, imødekommende og initiativrig.
- Du er omhyggelig og har sans for detaljer.
- Du er dygtig til at kommunikere og har gode danskkundskaber, både skriftligt og mundtlig
Din arbejdsplads
Du bliver en del af et mindre sekretariat i København. Vi har en uformel omgangstone og en høj faglighed. Vi er et team, som arbejder på at udvikle organisationen og gøre sig gældende i den offentlige debat vedr. matematik, uddannelse og frivillighed.Din daglige arbejdsplads bliver på Matematikcenters sekretariat på Nørrebro i København. Sekretariatet består af en sekretariatsleder, en kommunikationskonsulent, en projektleder og to studentermedhjælpere.
Interesseret?
Ansøgning med cv (samlet i ét dokument) sendes til hannah@matematikcenter.dk hurtigst muligt og senest den 5. januar. Samtaler afholdes efter 21. januar 2019. Har du spørgsmål til stillingen, er du velkommen til at kontakte Bestyrelsesformand Hannah Pettersson på hannah@matematikcenter.dk eller på +46(0)701682388.
Om Matematikcenter
Matematikcenter er en non-profit organisation, der tilbyder folkeskolelever samt elever på ungdomsuddannelserne og suppleringskurser gratis hjælp til matematik. Det gør vi, fordi vi mener, at alle har ret til at være gode til matematik.
Vi har lektiecaféer rundt om i landet, online på Webmatematik.dk og Webmatlive.dk og i eksamensperioden tilbyder vi hjælp til eksamensforberedelse. Det er organisationens frivillige, der hjælper og udfordrer eleverne gennem Matematikcenters aktiviteter.
Du kan læse mere om os på www.matematikcenter.dk og www.webmatematik.dk.